Saturday, October 30, 2010

Constiinta si pacatul originar


Noi nu suntem mintea noastra, noi nu suntem trupul nostru altfel nu le-am mai numi pe acestea ca fiind " ale noastre".
Trebuie sa constietizam faptul ca suntem sclavii mintii noastre si nu invers. In agitatia zilei ne lasam prada gandurilor si emanatiilor mintii si facem o gramada de lucruri traznite. Eu chiar ma intreb cateodata: "Oare ce o fi fost in capul meu?".
Anumite invataturi ce stau la baza hinduismului se apropie cel mai mult de perceperea acestei disfunctii ca forma de boala mentala colectiva. Ea este numita maya sau valul iluziei. Rama Maharshi, unul din marii intelepti ai Indiei afirma fara ocolisuri: " Mintea este maya "
In alti termeni Siddhārtha Gautama alias Buddha spune ca mintea oamenilor, in starea ei "obisnuita" creeaza "dukkha"(suferinta,lipsa satisfactiei, nefericire).
Conform invataturii noastre crestine starea colectiva a umanitatii este cea de pacat originar. Cuvantul pacat in traducere literala din greaca veche(in care a fost scris Noul Testament) inseamna a rata esentialul existentei.
Totusi, in intelegerea conditiei noastre viciate(e greu sa acceptam vestile proaste) decurge posibilitatea transformarii. Invataturile hinduse o identifica drept iluminare,iar in budism este denumita sfarsitul suferintei. In invataturile lui Isus o regasim ca salvare.
... voi continua

1 comments :

  1. eu_cine said...

    a trecut ceva timp...continuarea promisa !?